Kvarnen visningar i höst samt fakta och rykten om kvarnen

Kånsta kvarn som ligger i Hallsbergs kommun renoveras av Sommar med Ernst 2018.

Kånsta kvarn – Fakta och information kring kvarnen

Information om kvarnen. Dels lite från Hallsberg kommuns hemsida hur det blir med öppettider sen dels information om vad som är rykten och skvaller samt vad som egentligen är fakta om Kånsta kvarn.

Kånsta kvarn, kupolen, tv4, sommar med ernst, ernst kirschtiger,
Renovering av spåner, årtal okänt.

Hallsberg kommun kommer att ha kvarnen öppen för visning ett par gånger i höst annars kommer kvarnen att vara stängd. Vissa vill att kvarnen skall stå öppen dygnet runt men av säkerhetsskäl och att inga andra av kommunens byggnader står olåsta så kommer denna byggnad heller inte vara olåst.

Hallsberg kommun kommer att ha ordnade öppet hus visningar i höst(2018) samt ha kvarnen öppen cirka åtta gånger nästa sommar för anordnade träffar.  Som alltid kommer hembygdsföreningen ha allsång i Kånsta kvarn redan i höst. Och öppet hus skall det bli någon gång då kvarnen står öppen för allmänheten så fort Hallsberg kommun bestämt datum.

Kvarnen har rustats för reklam för Hallsberg som kommun för att öka attraktionen att bo i Hallsberg. Den var fallfärdig och eftersatt och det har inte funnits ekonomi de senaste 20 åren att renovera den men nu la dom marknadsföringspengar på kvarnen som de har avsatt.

Nu har fasaden renoverats av professionella lokala timmermän som är experter på gamla byggnader. Den har förstärkts upp i balkkonstruktion. Kommunen vill att kvarnen skall fortsätta att finnas kvar och har därför lagt marknadsföringspengar på att få den upprustad av Sommar med Ernst teamet. Nu kommer kvarnen stå många år till. Kvarnen förvaltas och bevaras av Hallsberg kommun och de vill att kvarnen skall finnas som turistmål under anordnade träffar.

Kånsta kvarn, kvarndammen, hallsberg, sköllersta, hallsberg kommun sommar med ernst
Kvarndammen, årtal okänt.
Det fanns tydligen ankor här tidigare än när nuvarande ägare flyttade in.

Kvarnen är inte kulturmärkt eller K-märkt. Kvarnens innanmäte revs ut 1939 och slängdes, dvs alla maskiner, kvarnstenar, vattenhjul, vingar. Ett tomt skall har stått kvar med en massa skräp inuti.

Grannarna som framställs arga i media runtom i Sverige är inte alls arga de har varit positiva till den här marknadsföringen som Hallsberg kommun genomfört och visat upp Hallsberg på kartan. Dels för att Hallsberg fått visa att det är en naturfin och attraktiv kommun att bo i och ju fler människor som blir intresserad kanske fler flyttar in till Hallsberg/Sköllersta.  Och ju fler människor ju fler bostäder och kanske fler affärer. Grannarna bredvid kvarnen är tre hushåll som bor inom ett par hundra meter kring kvarnen dom är glada och vi som träffat större delen av befolkningen i byn har hört att dom tycker det är roligt. Vi träffar både lokala turister och turister från hela Sverige som säger att det här är superhärligt projekt och vad mysigt det är. Dom tycker det är roligt att få se det som sänts på Sommar med Ernst. Vi som bor här tycker det är kul att de har renoverat den urdåliga fasaden så det blir snyggt igen.

kånsta kvarn rutten,
Det var inte så mysigt i kvarnen innan den renoverades. Det var smutsigt det låg gamla kaffekoppar, porslin och skräp där inne. Väggarna höll på att gå sönder och det rann vatten rakt in i kvarnen. Ändå var det här en av de bättre väggarna.

 

Marken runtomkring kvarnen är privat och alla som besöker kvarnen får respektera omgivningen och skyltar.

 

 

Kärra med ved till hyvleriet
Fotografi hämtat från arnesbilder.se med tillstånd och Copyright av Arne Holmer,

Sidnavigering: Kånsta kvarn -> Kvarnen i Hallsberg – > Kvarnhistoria om kånsta kvarn – > Länkar – > Aktuellt i media om kånsta kvarn – > Kvarnen visningar i höst – > kontakt

 

Blå anka, ankorna i sommar med Ernst
Det var lite roligt att Ernst gillade ankorna så pass mycket att han tog med dem i serien. Här har vi Grålle och fläckis som är två drakar av rasen svensk blå anka. Tyvärr blev de tagen av räven men även Anki och Mia och en till anka som syns här är med i Tv-serien. Vi fick dock köpa en ny drake som vi kallade Gråland utanför Avesta. Här syns gänget vid ingwången till Kånsta kvarn som vi grävde fram sommaren 2017 och planterade blommor kring de gamla kvarnstenar som vi hittade. Ankorna inspekterar.