Kvarnen visningar i höst samt fakta och rykten om kvarnen

Kånsta kvarn som ligger i Hallsbergs kommun renoveras av Sommar med Ernst 2018.

Kånsta kvarn – Fakta och information kring kvarnen

Information om kvarnen. Dels lite från Hallsberg kommuns hemsida hur det blir med öppettider sen dels information om vad som är rykten och skvaller samt vad som egentligen är fakta om Kånsta kvarn.

Kånsta kvarn, kupolen, tv4, sommar med ernst, ernst kirschtiger,
Renovering av spåner, årtal okänt.

Hallsberg kommun kommer att ha kvarnen öppen för visning ett par gånger i höst annars kommer kvarnen att vara stängd.
Vissa vill att kvarnen skall stå öppen dygnet runt men av säkerhetsskäl kommer den vara låst liksom alla andra byggnader kommunen har är de låst.

Hallsberg kommun kommer att ha ordnade öppet hus visningar höst en(2018). Datum kommer inom kort på kommunens hemsida.
Med samråd med oss som bor och har kvarnen i trädgården kommer kommunen ha åtta träffar pr år där det eventuellt kommer anordnas aktiviteter. Detta har vi som äger marken och trädgården vid kvarnen tyckt varit ok för att vi ska få ha vårat privatliv kvar.

Som alltid kommer hembygdsföreningen ha allsång i Kånsta kvarn redan i höst.

Hallsberg kommun fick kvarnen i gåva av mjölnarens dotter Doris Asplund redan 1983. Sedan dess har kommunen förvaltat kvarnen.

Kvarnen har rustats för reklam för Hallsberg som kommun för att öka attraktionen att bo i Hallsberg. Kvarnen förvaltas av kommunen och de har lagt pengar för att framtidssäkra den genom denna renovering de fått i och med ”Sommar med Ernst”. Den var fallfärdig och eftersatt och det har inte funnits ekonomi de senaste 20 åren att renovera den men nu la dom marknadsföringspengar på kvarnen som de har avsatt. Nu har det varit turister här och kollat och en del har kommit långväga och har besökt Hallsberg för att de sett kvarnen och upptäckt att det är fint i Sköllersta och Hallsberg.

 

Kånsta kvarn, kvarndammen, hallsberg, sköllersta, hallsberg kommun sommar med ernst
Kvarndammen, årtal okänt.
Det fanns tydligen ankor här tidigare än när nuvarande ägare flyttade in.

Kvarnen är inte kulturmärkt eller K-märkt. Kvarnens innanmäte revs ut 1939 , dvs alla maskiner, kvarnstenar, vattenhjul, vingar kastades eller användes till andra kvarnar. Några kvarnstenar lämnades kvar samt kugghjul i kupolen men det är det enda som finns kvar idag. Annar har det varit ett tomt skall med en massa skräp i och murkna väggar.

Grannarna som framställs arga i media runtom i Sverige är inte alls arga de har varit positiva till den här marknadsföringen som Hallsberg kommun genomfört och visat upp Hallsberg på kartan. Dels för att Hallsberg fått visa att det är en naturfin och attraktiv kommun att bo i och ju fler människor som blir intresserad kanske fler flyttar in till Hallsberg/Sköllersta.  Och ju fler människor ju fler bostäder och kanske fler affärer. Grannarna bredvid kvarnen är tre hushåll som bor inom ett par hundra meter kring kvarnen dom är glada och vi som träffat större delen av befolkningen i byn har hört att dom tycker det är roligt. Vi träffar både lokala turister och turister från hela Sverige som säger att det här är superhärligt projekt tycker det är mysigt.
Dom tycker det är roligt att få se det som sänts på Sommar med Ernst. Vi som bor här tycker det är kul att de har renoverat den urdåliga fasaden så det blir snyggt igen.

kånsta kvarn rutten,
Det var inte så mysigt i kvarnen innan den renoverades. Det var smutsigt det låg gamla kaffekoppar, porslin och skräp där inne. Väggarna höll på att gå sönder och det rann vatten rakt in i kvarnen. Ändå var det här en av de bättre väggarna.

 

Marken runtomkring kvarnen är privat och alla som besöker kvarnen får respektera omgivningen och skyltar.
Ha hundar kopplade då vi har lösa ankor på gården.
Kasta inte fimpar och snus tuggummi på marken.
Respektera skyltar.

 

 

Kärra med ved till hyvleriet
Foto Sam Lindskog

Sidnavigering: Kånsta kvarn -> Kvarnen i Hallsberg – > Kvarnhistoria om kånsta kvarn – > Länkar – > Aktuellt i media om kånsta kvarn – > Kvarnen visningar i höst – > kontakt

 

Blå anka, ankorna i sommar med Ernst
Det var lite roligt att Ernst gillade ankorna så pass mycket att han tog med dem i serien. Här har vi Grålle och fläckis som är två drakar av rasen svensk blå anka. Här syns gänget vid ingången till Kånsta kvarn. Vi grävde fram stenarna som låg under gräs och planterade blommor kring dessa gamla kvarnstenar som vi hittade. Ankorna inspekterar.